Innhold   Hovedside


Handelsstedet. Foto: © Øystein Søbye
Gå i land på Kjerringøy!

Bli med til en av de vakreste perlene i Nordlandsnaturen!

Tekst og foto: © Øystein Søbye. Artikkel publisert i Motor 2001.


Kjerringøy, knappe fire mil nord for Bodø, er mest kjent for sitt gamle handelssted. Her finner du både butikk, bakeri, naust, hovedbygning og et idyllisk hageanlegg. Det hele omkranset av skogkledde åser og frodige jorder, med sjøen på den ene siden og de ville nordlandsfjellene på den andre.
     Med en så vakker beliggenhet er det ikke rart at så mange historiske filmer er blitt spilt inn her – sist Dinas bok med ikke ukjente Gerard Depardiu i en av hovedrollene.
     Mellom 1850 og 1880 var Erasmus Zahl nessekonge på Kjerringøy. Hans handelsskip gikk fra Bergen i sør til Lofoten i nord. Dampskipsrederi og gruvedrift var andre deler av virksomheten. For ikke å snakke om pengeutlån – på øya fantes knapt noen som ikke hadde gjeld til væreieren!
    


Handelsstedet i midnattsol. © Øystein Søbye

Samfunnet var strengt klassedelt, men enkelte væreiere oppfattet seg «som han far sjøl i bygda». Det fortelles at Erasmus Zahl var en mere «romslig» væreier og at han gav mye hjelp til de trengende. Blant annet var han den første som støttet den unge forfatteren Knut Hamsun. «Som ubemidlet 20-åring ber jeg om nådig understøttelse av 1600 kroner til en fattig, men oppadstrebende forfatter. For se, herr Zahl, jeg har i grunnen alt som taler for at jeg engang vil komme til å vinne meg et navn i vår litteratur. Knut Hamsun». Han fikk pengene – en stor sum i en tid hvor lærerens årslønn var på 600 kroner!
     Den unge Hamsun reiste så til Hardanger hvor han engasjerte seg i avisdebatter, kjøpte gullbriller og bestormet egnens piker. Senere ble han både nobelprisvinner og landsforræder – men det er en annen historie!


Fra det gamle handelsstedet. © Øystein Søbye


Fra det gamle handelsstedet. © Øystein Søbye

Tragedien i Brurheillaren

Fra handelsstedet kan du ta veien over til Nevelsfjorden og det lille tettstedet Øyjord. Underveis kjører du gjennom et vakkert fjell- og fjordlandskap. Deler av området er foreslått vernet som ny nasjonalpark. Den 400 kvadratkilometer store nasjonalparken skal omfatte hele området mellom Mistfjorden, Sjunkfjorden og Øvre Valnesfjorden.

    
Vakkert landskap langs veien til Nevelsfjorden. © Øystein Søbye

Vel nede fra fjellet passerer du først et vakkert jordbrukslandskap før du kommer til Nevelsfjorden. Her kan du beundre et storslått naturfenomen. I den grunne fjorden danner enorme steinblokker helt spesielle formasjoner. Dette er flyttblokker som ligger igjen etter istiden. Nå er de tilgrodd med vindpisket bjørk og grønn mose, og innimellom steinblokkene har måkene funnet seg trygge hekkeplasser. Dette trolske området bør helst oppleves i midnattssol!
    

Nevelsfjorden. © Øystein Søbye

Tvers overfor Øyjord stuper en bratt fjellside rett ned i sjøen. Der går en flere meter brei hule inn i fjellet. Ved fjære sjø går det an å ro inn med båt. Navnet «Brurheillaren» fikk hulen etter en tragisk ulykke: Et brudefølge ble overrasket av kraftig regnvær og rodde inn for å søke ly. Nå kan det vel tenkes at de hadde tatt seg både en og to oppkvikkere før de la ut, og at ventetiden ble kortet ned med enda noen drammer. I alle fall la ingen merke til at sjøen flødde, før nordlandsbåtens høye stamner kilte seg fast oppunder taket. Da var det umulig å komme løs, og det gikk ikke lenge før båten gikk rundt og følget falt i sjøen. Ikke alle kunne svømme og det fortelles at få ble berget.


Strandåa og Strandåtinden. © Øystein Søbye

Risen i Strandåtinden

Veien nordover fra handelsstedet, går gjennom et vakkert kystlandskap, med blendende hvite sandstrender, lave forkrøplede furuer og ville fjell. Ute i havet skimtes Karlsøyværs mange øyer. De er fredet som naturreservat på grunn av sitt rike fugleliv og er særlig kjent for sine store bestander av havørn og grågås.
     Ved det lille tettstedet Os går veien i bru over en ganske liten og beskjeden elv, men her bør sportsfiskerne ta seg god tid: Strandåa har nemlig en svært fin bestand av både ørret og sjørøye!
    

Tettstedet Os innunder Strandåtinden. © Øystein Søbye

Fra elvebredden kan du også beundre den mektige Strandåtinden. Der bodde en gang en stor rise som følte seg ensom på eldre dager. Han kastet derfor sine øyne på fjellet Fjærekjerringa som kneiser så stolt sør på Kjerringøy. Men hun vendte ham ryggen og stirret isteden betatt på Landegos spisse fjell. Da ble risen i Strandåtinden vill av sjalusi. Han grep sin bue og tok en enorm stein til pil. Fikk han ikke Fjærekjerringa, skulle heller ikke andre ha henne! Men pila var for tung og nådde ikke helt fram. Den landet på den plassen i Alsos som kalles Respila – og ligger der den dag i dag.
     Da risen så at pila ikke rammet, spente han på skiene og satte utfor Strandåtinden. Blind av raseri som han var, fikk han for stor fart ned den stupbratte fjellsida. For å bremse den ville ferden satte han seg på staven. Men farten var blitt for stor. Kast i kast tumlet risen nedover fjellsiden før han til slutt ble liggende livløs ved fjellets fot. Sporet etter den ville ferden kan i dag sees nedover hele fjellsida. Risens grav finner du ved foten av Strandåtinden, i ei enorm steinur som kalles Resgrava.


Kyr på strandbeite ved Os. Fjellene på Landego i bakgrunnen.
© Øystein Søbye

Dype fjorder og spisse tinder
Naturen på Kjerringøy er svært variert. Her kan du vandre i et rolig innland, med runde fjell og frodige daler blinkende av fiskerike vann og elver. Langs kysten ligger et belte med strålende hvite sandstrender. Her kan du lett finne en fredelig plass for å nyte både solen og badelivets gleder. Det hele er omkranset av ville, forrevne fjell. Noen av dem strekker seg godt opp mot tusen meter. Bjørkeskogen dominerer, men her er også en god del furu.     


Nordlandsbåt på vei inn til havna på Kjerringøy.
© Øystein Søbye


Fuglelivet er spesielt rikt, og øya har en stor elgbestand. Området har en av våre største konsentrasjoner av havørn, og den som er heldig, og forsiktig, kan oppleve ørnenes nattlige bad i en av de mange ferskvannsdammene. I de stupbratte fjellsidene hekker fjellvåken, og innlandet har i gode smågnagerår en god bestand av forskjellige ugler. En stor del av våtmarkene langs Strandåa er vernet som naturreservat.
     Den vakre halvøya har mye å by på i tillegg til det gamle handelsstedet. Unn deg en overnatting eller to. Ta gjerne noen timer med fiskestang langs Strandåa eller på svabergene. Og er været godt, bør du ta en topptur i midnattssol. Det er en opplevelse som sent glemmes!

Flere opplysninger:
- Destinasjon Bodø. Tlf 75 54 80 00. www.bodoe.com


TOPPEN AV SIDA   INNHOLD
LESESTOFF   HOVEDSIDE